A legtöbb szülőben felmerül, hogy lehet-e otthonról dolgozni, online vállalkozást irányítani úgy, hogy a gyerekek hetekig melletted zajonganak?  Én most megmutatom, hogyan oldom meg a nyári szünetet, mikor “dolgoznom kell”. 10 ötlet, hogy miként foglald le a gyerekeket, ha dolgoznod kell!

Ha valaki még nem olvasta az előző BLOG-jaimat, akkor gyorsan felvázolva: két aktív kisfiú anyukája vagyok, a srácok 1,5 és 4 évesek. A nagyobbik már ovis, a kicsi még itthon van velem, ő majd szeptembertől megy bölcsibe. A vállalkozásom elindításán dolgozom, illetve már el is kezdtem benne dolgozni. Ahogy a srácokat, a háztartást, a munkát és a tanulást megpróbálom egyszerre működtetni, ami persze egyáltalán nem könnyű! Mert én pont az a fajta vagyok, aki szereti magát 100%-ban odatenni!

Nos, már 4 hete „élvezzük” a nyári szünetet, és ez az első nyaram a gyerekekkel, mikor – ha még nem is teljes gőzerővel, de – dolgoznom kell. Az igazat megvallva, van, és eddig is volt tervem, de remek jól felül tudják bírálni a srácaim! Néha sokként élem meg a napokat!

Milyen az átlagos, ovis időszak?

A nyári szünet csak annyiban más a sima hétköznapoktól, hogy délelőtt is két gyerek zajong mellettem, nem egy, mert ugye a kicsi alapból itthon van.

Általában korábban kelek és átnézem a napi teendőimet egy kávé mellett (Google Calendar – nekem ebbe lassan már a hajmosás is bele van írva), és a gyorsan megoldható elintéznivalókat gyorsan lerendezem, így a nap hátralévő „szabad” idejében a nehezebb feladatokra tudok koncentrálni. Ha nem kelek korábban, akkor este altatás után dolgozom még, illetve nézem át a másnapi teendőimet. A gyerekek nekem fordítva vannak összerakva, hétköznap aludnának, de 7-kor kelés, hétvégén persze 6-kor kukorékolnak 🙂 Gyors reggeli, öltöztetés, oviba séta, a kicsi jön velem vagy haza, és a délelőtti órák az alábbiakkal telnek:

 • elfutunk bevásárolni (ez heti 1x olyan lista alapján, amiben a hétvégi főzés alapanyaga is benne van, általában egy hétre előre tudom, kb. mit főzök – a friss pékáru nálunk elengedhetetlen, úgyhogy mázli, hogy reggel az ovi felé menet ott a pékség).
 • összedobom az ebédet (ezt 2-3 napra szoktam megfőzni)
 • játszóteres napunk van (habár mostanra kész lett a kertünk, ami tele van játékkal, így most már a játszótér otthon megoldva, így tudok ebben az időszakban is dolgozni).
 • takarítás (ez a halálom!)

Ebéd után a kicsi alszik kb 3 órát…még 🙂 )
A munkaidőm az ügyfeleim felé 8-17-ig tart, ez idő alatt elérhető vagyok telefonon, de a megbeszéléseket, vagy az odafigyelést igénylő munkákat, vagy pl a tanulást, azt a kicsi délutáni alvási időszakára időzítem, hála istennek jó alvó! Ebben az időszakban dolgozom a legaktívabban! Délután 4 után megyek a nagyfiamért az oviba, haza megyünk, játszanak, közben apa is hazaér. Ha nekem még van aznapi teendőm, akkor megérkezett a segítség! 😉

A fürdés, vacsi készítés, evés együtt zajlik (ritka, ha nem), este még mesét néznek, aztán alvás. Ha nem sikerült végezni a listán lévő teendőimmel, akkor még ez után is dolgozom, pláne, ha határidős munkákról van szó!

Miben más a nyári szünet?

 • a reggeli kelés nem változott, nem lettek aluszékonyabbak 🙁
 • a főzésbe most már bele lehet vonni a gyerekeket is, a 4 évesem imád segédkezni, és most már a kicsi is ott van, mert muszáj utánozni a bátyót 😉
 • mivel a kert készen van, így nem kell kimászkálnunk a lakóparkba fel-alá sétálgatni, vagy játszótéren rohangálni, hanem itt helyben csináltunk hintát, csúszdát, homokozót és a nyár elengedhetetlen kelléke a gyerekmedence is készen áll. Laptopot meg kint-bent ameddig elér a net, tudom használni!
 • nagy buli nálunk a takarítás (egyedül gyűlölöm), a porszívóért megy a vita, „Isten tartsa meg jó szokásukat!” – tartja a mondás, így segítséggel már gyorsabb, viccesebb.
 • a délután alvás… itt a nagyfiam felülbírált, nem akar már aludni, ilyenkor eddig ő is aludt, most már van (többször), hogy nem, akkor ő csendben rajzol, mesét néz, játszik. Megértette, hogy anyának ilyenkor dolgozik.
 • persze nekünk is vannak strandolós, lazulós, játszóteres-játszóházas, fagyizós napjaink, amikor csak az övék vagyok, ilyenkor nem dolgozom, ha nagyon muszáj, akkor este lefekvés után! Ezeket a napokat igyekszünk maximálisan kihasználni.
 • a nyaralást pont a szünidőre terveztük, az ügyfeleim már tudják, hogy ekkor megyek szabira, persze sürgős esetben rendelkezésre állok!
 • nagyon szuper dolog, hogy mindkét részről vannak nagyszülők, a nagyobbik megy is velük nyaralni, a kicsi is ott van azokon a napokon, addig én napközben bekuckózom magam a kávézóba vagy a másik nagyszülő házába, és este vissza a kicsihez (még nem marad el éjszakánként nélkülem), de napközben csak az ügyfeleké, a tanulásé vagyok!

10 tipp, hogy Neked is könnyebb legyen a vállalkozásod/munkahelyed mellett a nyári szünet:

 1. Kelj fel jó korán, vagy feküdj le jó későn! Dolgozni akkor tudsz hatékonyan, ha a gyerekek alszanak, ezeket az idősávokat maximálisan ki kell használni!
 2. Házimunka a gyerekekkel nagy buli: vond be őket a takarításba, a főzőcskézésbe, nekik is hasznukra lesz, neked pedig időt spórolnak!
 3. Nyaralás betervezése erre az időszakra: sokan direkt ide időzítik a nyári családi nyaralást, a szülőknek is jót tesz a pihenés!
 4. Ha van nagyszülő, akkor irány hozzájuk: 1-2 hetet simán elvan már a legtöbb ovis is a nagyszülőknél!
 5. Egyéb barátok, rokon, bébiszitter segítsége: rádumálhatod a jó fej keresztszülőket egy egész napos strandolásra, vagy állatkertre, esetleg egy ottalvós bulira. Végső esetben a megszokott bébiszitter is bevállalhat több órát, vagy akár egész napokat.
 6. Közös többszörös, avagy összefogás az ovis/sulis társak szüleivel: hozzád is jönnek kisbarátok, az tie(i)d is a másik anyukákhoz.
 7. Kiszervezés: akár a háztartási teendőket, akár a gyerek felvigyázást, akár néhány kiszervezhető munkafeladatot szervezz ki, vagy épp élj a 21. század legjobb találmányaival, rendelj kaját, hogy ne kelljen főzőcskézni, illetve ma már a bevásárlást is házhoz kérheted!
 8. Tervezz előre! Írj listát az összes teendődről, ahogy én is teszem reggelente egy kávé mellett a Google Calendar-ban! Elég, ha rápillantasz 1-1 szabad percedben, néhány apró dolgot el is tudsz intézni alvásidőn kívül is, így a listán szereplő teendőket ki tudod huzigálni, hidd el nap végére a nagy része ki lesz satírozva! Persze a Tervet a gyerekek legtöbbször felülírják, de van mihez tartanod magad! De mi van, ha átcsúszik valami a következő napra? Semmi! Holnap is van nap!
 9. Táborok: a klasszikus, de ez csak a nagyobbaknak szól!
 10. Legyél Maximalistából Minimalista! Home Office-ban dolgozni, otthon lévő kisgyerekek mellett a valóságban egyenlő a LEHETETLENNEL! Hatékonyan, totál ráhangolódva a témára, úgy, hogy közben anyaként is helyt állj és a minden az élén álljon, olyan nincs! Nem kell világmegváltó dolgokra törekedni ebben a pár hétben, inkább túl kell élni, koncentrálj a minimumra, a „muszáj” dolgokra, legyenek kész azok! Hidd el, fogadd meg, lazíts! Érezd jól magad a bőrödbe és ne legyen lelkifurdalásod! Élvezd a nyarat a családoddal, mert megérdemled!

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha kedveled és megosztod!

Nézz körül a weboldalamon, és ha bármilyen kérdésed van, bátran vedd fel velem a kapcsolatot!